Ισχυρές διαδοχικές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν με διάστημα λίγων λεπτών το πρωί του Σαββάτου (8/2) ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων για την πορεία της ακολουθίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα μιας ώρας σημειώθηκαν 10 τουλάχιστον σεισμοί, άνω των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο πιο ισχυρός σεισμός καταγράφηκε στις 11:00 και ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
![asism1.jpg](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2025/02/08/asism1.jpg?t=Oqiqibcsj6TrVA8D-el-zg)
Το επίκεντρο ήταν 26 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος στα 14,6 χιλιόμετρα.
Δέκα λεπτά από αυτή τη δόνηση σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών 18 χλμ. ανατολικά της Οίας και το εστιακό βάθος ήταν πέντε χιλιόμετρα.
Ακολούθησε σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας 23 χλμ. Βόρεια Βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα.
Είχε προηγηθεί σχυρή σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου (8/2) στην Αμοργό.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νότια νοτιαδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 11 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. νοτιανατολικά των Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.
Σήμερα η απόφαση για τα σχολεία
Στο μεταξύ οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του φαινομένου συνεδριάζουν υπό το φως των νέων δεδεδομένων αλλά και της αυτοψίας που έγινε την Παρασκευή (7/2) στο νησί από κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Από την σύσκεψη αυτή να κριθεί η λειτουργία των σχολείων στις περιοχές όπου ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται, δεδομένου ότι είχε ληφθεί η απόφαση για κλείσιμο τους λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την Σαντορίνη είναι οικογένειες με παιδιά, αλλά και εκπαιδευτικοί. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση ή πρόταση από την εκπαιδευτική κοινότητα ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί τηλεκπαίδευση, όπως έγινε και την περίοδο του Covid.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θήρας παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή (7/2) στο νησί με κυβερνητικό κλιμάκιο και τον πρωθυπουργό για αυτοψία ανέφερε ως σμηνοσειρά.
Πηγή: www.cnn.gr