Οικονομία

Γερμανία: Φόβοι για μπλόκο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και την χαλάρωση φρένου χρέους από AfD και Linke παρά την πιθανή κυβέρνηση CDU – SPD

Την αναγκαιότητα του σχηματισμού μίας κυβέρνησης «γρήγορα» (σ.σ. κάτι που είναι πολύ πιθανό με συμμετοχή του CDU και του SPD) υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, μετά την ανακοίνωση των χθεσινών (23.2.25) εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το άθροισμα των βουλευτών του ακροδεξιού AfD και του κόμματος της Αριστεράς (Linke) στην νέα ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας ξεπερνούν το 1/3 δεν θα υπάρχει απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως πχ ένα νέο ταμείο για το γερμανικό στρατό ή τη χαλάρωση του φρένου χρέους. Την ίδια ώρα όμως, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι τεράστιες: η οικονομία χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ξεκίνημα με θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Bank.

«Η Γερμανία πρέπει επίσης να ανακτήσει τη δύναμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και να προωθήσει το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο. Οι εταίροι μας το περιμένουν αυτό. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία που είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, στο κεντρικό σχόλιο η ναυαρχίδα του γερμανικού οικονομικού τύπου, αναφέρει πως «η Γερμανία κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά από την ίδρυσή της. Και όχι εξαιτίας των 250.945 περίπου αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στη Γερμανία το 2024. Ούτε εξαιτίας του 20,8% που έλαβε χθες το AfD. Η χώρα μας έχει ήδη ξεπεράσει μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1949, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην πολιτική και στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ. Και αυτό τη στιγμή που στην Ευρώπη μαίνεται ο πόλεμος. Το αν και πώς η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζει τη χώρα για αυτή τη θεμελιωδώς νέα κατάσταση θα είναι το κύριο μέτρο της επιτυχίας ή της αποτυχίας της.

Ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη λέξη «σημείο καμπής» μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα βιώνουμε την κοσμογονική αλλαγή.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Φρίντριχ Μερτς θα μας οδηγήσει σε αυτήν, αναφέρει η Handelsblatt. Ο πρόεδρος του CDU και επερχόμενος καγκελάριος ξεκαθάρισε χθες στην εκπομπή «Berliner Runde» ότι έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας πως «η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω την Ευρώπη βήμα προς βήμα, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας από τις ΗΠΑ».

Επίσης, ο Μερτς τόνισε πως «οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον δεν ήταν λιγότερο δραματικές και δραστικές και τελικά εξωφρενικές σε σχέση με τις παρεμβάσεις που είδαμε από τη Μόσχα».

Δεν είναι απολύτως γραμματικά άψογο, αλλά είναι πολύ σαφές ως προς το περιεχόμενο, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα. Ο Μερτς θέλει να έχει σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να το πετύχει και αυτό χάρη στο SPD.

Ωστόσο, το 28,6% που κέρδισε ο Merz για το CDU/CSU δεν αποτελεί σίγουρα ισχυρή εντολή. Ή όπως το έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ στην κοινή προεκλογική βραδιά που διοργάνωσαν οι Handelsblatt, Wirtschaftswoche, Zeit και Tagesspiegel: «Το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί περισσότερο ως απόρριψη της υπάρχουσας κυβέρνησης παρά ως συντριπτική έκκληση για την εναλλακτική λύση».

Μια παρενέργεια των αδύναμων επιδόσεων τόσο της CDU/CSU όσο και του SPD είναι ότι το AfD και το Κόμμα της Αριστεράς έχουν μια μειοψηφία αποκλεισμού που ξεπερνά το 1/3 των βουλευτών στην επόμενη Bundestag. Αυτό (δηλαδή το γεγονός πως μπορεί να υπάρχει μία πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή) καθιστά σχεδόν αδύνατο ένα νέο ειδικό ταμείο της Bundeswehr, για παράδειγμα», αναφέρει η Handeslblatt, αλλά και την χαλάρωση του χρένου χρέους, συμπληρώνουν αναλυτές με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr.

Πηγή: www.newsit.gr

Exit mobile version