Υγεία

Πώς να ενημερώνεσαι από ΜΜΕ χωρίς να παθαίνεις κατάθλιψη, συμβουλές από μια ειδική | in.gr

Όπως συμβαίνει και με την υγιεινή διατροφή, έτσι και με την κατανάλωση ειδήσεων των ΜΜΕ, πρέπει να είμαστε έξυπνοι για να προστατέψουμε την υγεία μας.

Αυτό υποστηρίζει η Λέκτορας Ψηφιακών Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αυστραλίας ,Λίζα Χάρισον, εφιστώντας την προσοχή σε όλους όσους διαβάζουν καθημερινά ειδήσεις, υποκύπτοντας στο λεγόμενο «doomscrolling», δηλαδή, ανάγνωση σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο αρνητικές ειδήσεις και αναρτήσεις.

«Είναι σημαντικό να μείνετε σε επαφή με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο», λέει σε ανάλυσή της στο The Conversation, καθώς «η ενημέρωση μας βοηθά να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, να συμμετέχουμε ουσιαστικά στις κοινότητές μας και να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή μας και τους γύρω μας».

Ωστόσο, ο κίνδυνος, όπως επισημαίνει, βρίσκεται όταν μας τραβάνε την προσοχή τίτλοι για έκτακτες ειδήσεις διότι «πριν το καταλάβετε, πέφτετε σε μια τρύπα από ατελείωτες ενημερώσεις και συναισθηματικά φορτισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αρνούμαστε να αφήσουμε το κινητό μας.

Τα καλά νέα όμως, σύμφωνα με την ειδικό, είναι ότι έρευνες δείχνουν ότι ο καθορισμός σαφών ορίων στην ανάγνωση ειδήσεων μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Πώς να θέσετε όρια με την κατανάλωση ειδήσεων

Η Χάρισον παρακινεί να αναρωτηθούμε έαν θα αλλάξουν κάτι αυτές οι πληροφορίες και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. «Συχνά, κάνουμε κύλιση όχι επειδή οι πληροφορίες είναι εφαρμόσιμες, αλλά επειδή προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια αίσθηση ελέγχου σε έναν αβέβαιο κόσμο».

Το να κάνουμε διαλείμματα από την ανάγνωση ειδήσεων δεν σημαίνει ότι στρουθοκαμηλίζουμε

Η έρευνα δείχνει ότι η περιδιάβαση σε αρνητικές ειδήσεις των ΜΜΕ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να αυξήσει το άγχος.

Έτσι, η επιστήμων υπογραμμίζει πως πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί με τις πηγές ειδήσεων που διαβάζουμε. «Επιλέξτε μερικά αξιόπιστα ΜΜΕ αντί να αφήνετε τους αλγόριθμους των κοινωνικών μέσων να αποφασίζουν τι βλέπετε. Είναι σαν να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γευμάτων, αλλά για το μυαλό σας».

Υπογραμμίζει ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στο πως αισθανόμαστε όταν διαβάζουμε ειδήσεις. «Όταν παρατηρείτε σωματικά σημάδια άγχους ή συναισθηματικής δυσφορίας, αυτό είναι το σύνθημά σας για να κάνετε ένα διάλειμμα».

Μπορούμε να περιορίσουμε την ανάγνωση ειδήσεων ίσως στον πρωινό καφέ ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Ωστόσο, τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε το «άθλημα» με τις ειδήσεις μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο το βράδυ, ώστε να δώσουμε χρόνο στο μυαλό να επεξεργαστεί όσα μάθαμε χωρίς να διαταραχτεί ο ύπνο. «Ο κόσμος θα είναι πάντα εκεί, αλλά θα είστε σε καλύτερο χώρο για να επεξεργαστείτε αυτό που συμβαίνει».

Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε αβοήθητοι

Η Λέκτορας στο Φλίντερς, ξεκαθαρίζει ότι το να κάνουμε διαλείμματα από την ανάγνωση ειδήσεων δεν σημαίνει ότι στρουθοκαμηλίζουμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που θέτουν υγιή όρια γύρω από την κατανάλωση ειδήσεων είναι συχνά καλύτερα εξοπλισμένοι για να ασχοληθούν ουσιαστικά με σημαντικά ζητήματα και να αναλάβουν εποικοδομητική δράση όταν χρειάζεται.

Για να είμαστε δραστήριοι πολίτες που όμως δεν χανόμαστε στο «σκρολάρισμα» ατελείωτων ειδήσεων η Χάρισον δίνει επιπλέον 4 συμβουλές:

  • επιλέξτε ένα ή δύο σε βάθος άρθρα για να διαβάσετε προσεκτικά
  • συζητήστε τα νέα με τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά σας για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας
  • αναζητήστε ειδήσεις εστιασμένες σε λύσεις που υπογραμμίζουν τη θετική αλλαγή
  • αναλάβετε ουσιαστική δράση σε θέματα που σας ενδιαφέρουν.

Υπάρχουν μάλιστα και εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο που μπορούν να βοηθήσουν για πιο υγιεινές ψηφιακές συνήθειες. Οι εφαρμογές παραγωγικότητας χρησιμοποιούν διάφορες προσεγγίσεις για να βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, παρέχοντας τρόπους να σας αποσπάσουν από το αλόγιστο scrolling.

Οι εφαρμογές επιμέλειας ειδήσεων και οι εφαρμογές που σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε άρθρα για να διαβάσετε αργότερα, μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη «διατροφή» ειδήσεων και να αφαιρέσετε την επείγουσα ανάγκη να διαβάσετε τα πάντα αμέσως.

Πολλά smartphone είναι πλέον εξοπλισμένα με λειτουργίες διαχείρισης χρόνου οθόνης, όπως το Screen Time της Apple ή το Digital Wellbeing του Android. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε τις συνήθειές σας στην κύλιση και να διαχειρίζεστε πόσο χρόνο ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε εφαρμογές ειδήσεων.

Μια χρήσιμη λειτουργία είναι να αποκλείετε τη χρήση εφαρμογών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας ή αφού τις έχετε χρησιμοποιήσει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, λέει η Χάριστον.

Μείνετε προσεκτικοί, μείνετε αφοσιωμένοι

Τέλος, η Χάρισον επισημαίνει ότι το να είμαστε ενημερωμένοι δεν σημαίνει να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι.

«Θέτοντας προσεκτικά όρια και χρησιμοποιώντας υποστηρικτικά εργαλεία, μπορείτε να παρακολουθείτε σημαντικά γεγονότα προστατεύοντας παράλληλα την ευημερία σας».

Έτσι, λέει, πως για παράδειγμα μπορείτε να ξεκινήσετε από ξτε ένα εργαλείο που σας συναρπάζει αντί να δοκιμάζετε τα πάντα ταυτόχρονα. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους που ταιριάζουν στη ζωή σας και χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες αυτών των εφαρμογών για να κατανοήσετε καλύτερα τις συνήθειές σας.

Δώστε προσοχή σε αυτό που ενεργοποιεί το doomscrolling σας και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις σας ανάλογα. Να θυμάστε ότι αυτά τα εργαλεία λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με δραστηριότητες εκτός σύνδεσης που απολαμβάνετε.

Ο στόχος δεν είναι να αποσυνδεθείτε εντελώς, αλλά να βρείτε μια βιώσιμη ισορροπία μεταξύ της ενημέρωσης και της διατήρησης της ψυχικής ηρεμίας. Με προσεκτικά όρια και τα κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης, μπορείτε να παραμείνετε αφοσιωμένοι με τον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφη την ψυχική σας υγεία.

Πηγή: www.in.gr

Exit mobile version