Σαφές μήνυμα πως το ζήτημα του Μακεδονικού είχε λυθεί «οριστικά και αμετάκλητα» στέλνει σήμερα, Πέμπτη (23.01.25) το υπουργείο Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Σε απάντησή του στον πρωθυπουργό της Μακεδονίας, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως το Μακεδονικό είναι ακόμα υπαρκτό, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει πρόκληση για την Ελλάδα τη στάση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
«Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα”, τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Σε δηλώσεις του στο New Jersey των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε να μιλήσει για ”άλυτο” και ”υπαρκτό” Μακεδονικό ζήτημα.
Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα. Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών».
Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκανε τις προαναφερθείσες δηλώσεις από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ομογενείς της χώρας του.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε της κυβέρνησής του, να ενισχύσει τους δεσμούς και τις σχέσεις με τη «μακεδονική διασπορά» και ανέφερε πως η κυβέρνησή του, στους επτά μήνες που βρίσκεται στην εξουσία δίνει έναν μεγάλο αγώνα για την ανάπτυξη της χώρας, για καλύτερες υποδομές, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ποιοτικότερη παιδεία και ανταγωνιστική οικονομία.
«Όμως φοβάμαι πως ο αγώνας αυτός, για έναν από τους μικρότερους λαούς στην Ευρώπη, όπως ο μακεδονικός λαός δεν αρκεί. Πρέπει να καταγάγουμε νίκες και εδώ, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, αν θέλουμε να λυθεί επιτέλους το μακεδονικό ζήτημα, διότι αυτό δεν έχει επιλυθεί» ανέφερε.
Πηγή: www.newsit.gr