7 Ιανουαρίου 2025
Υγεία

Πώς η Βραζιλία μείωσε τα κρούσματα φυματίωσης μοιράζοντας μετρητά | in.gr

Καινοτόμο πρόγραμμα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης για τη χορήγηση μετρητών σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος οδήγησε σε σημαντική μείωση του κινδύνου φυματίωσης, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη στενή σχέση της φτώχειας με μια από τις πιο θανάσιμες ασθένειες του κόσμου.

Το πρόγραμμα «Bolsa Família» ξεκίνησε το 2004 στη Βραζιλία με την παροχή οικονομικής στήριξης στις φτωχότερες οικογένειες που πληρούσαν ορισμένα εκπαιδευτικά και ιατρικά κριτήρια, αναφέρει το Euronews.

Οι δικαιούχοι, οι οποίοι είχαν εισόδημα μέχρι 34 δολάρια ανά άτομο ανά μήνα, λαμβάνουν τουλάχιστον 93 δολάρια τον μήνα, ενώ υψηλότερα ποσά προβλέπονται για οικογένειες με μικρά παιδιά, εγκύους και εφήβους.

Συνολικά 21,1 εκατομμύρια οικογένειες ωφελήθηκαν από το Bolsa Família, μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες μεταφοράς χρημάτων σε όλο τον κόσμο.

To πρόγραμμα οδήγησε σε πτώση της παιδικής θνησιμότητας, των αυτοκτονιών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων παθήσεων.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine δείχνει επίσης ότι η χρηματική βοήθεια είναι αποτελεσματική και στην πρόληψη της ελονοσίας, βακτηριακής ασθένειας των πνευμόνων που προκαλεί κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου οι μισοί ασθενείς με φυματίωση σε όλο τον κόσμο επωμίζονται καταστροφική οικονομική επιβάρυνση ως συνέπεια της ασθένειας.

H φυματίωση προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis, εδώ σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (NIAID)H φυματίωση προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis, εδώ σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (NIAID)

H φυματίωση προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis, εδώ σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (NIAID)

Μεταξύ του 2004 και του 2015, έδειξε η ανάλυση, το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης μείωσε την επίπτωση της φυματίωσης (νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος) σε ομάδες που ζουν σε ακραία φτώχεια, ιδιαίτερα τους αυτόχθονες και τους μαύρους και τα μέλη της εθνικής ομάδας των Πάρντο.

«Στις εξαιρετικά φτωχές, εξαιρετικά περιθωριοποιημένες κοινότητες, η επίδραση ενός προγράμματος κατά της φτώχειας δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με ένα φάρμακο ή μια διαγνωστική εξέταση ή άλλη βιοϊατρική προσέγγιση» σχολίασε ο Νταβίντ Ρασέλα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα για 54,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνους χαμηλού εισοδήματος με παρόμοια δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα του εάν λάμβαναν το επίδομα ή όχι.

Στα 12 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη καταγράφηκαν 160.000 νέα κρούσματα φυματίωσης και 8.000 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σε αυτό το διάστημα, η επίπτωση της φυματίωσης ήταν μικρότερη στους δικαιούχους του προγράμματος, με 49,44 κρούσματα ανά 100.000 άτομα ανά έτους, συγκριτικά με 81,37 κρούσματα μεταξύ των μη συμμετεχόντων.

Η δε θνησιμότητα περιορίστηκε στους 2,08 θανάτους ανά 100.000 άτομα ανά έτος, συγκριτικά με 4,68 στους μη συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρηματική ενίσχυση δίνει στους φτωχούς καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τρόφιμα και στέγαση σε χώρους με επαρκή αερισμό. Τους διευκολύνει επίσης να μαγειρεύουν με πιο πηγές ενέργειας που δεν ρυπαίνουν τον αέρα.

«Και από τη στιγμή που θα κολλήσεις την ασθένεια, η απόκρισή σου στη θεραπεία θα είναι καλύτερη, δεδομένου ότι έχεις καλύτερη διατροφική ασφάλεια και τρέφεσαι καλύτερα» είπε ο Ρασέλα.

Ανάλογα προγράμματα μικρότερης κλίμακας έχουν δοκιμαστεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Ινδία και την Ουγκάντα.

Τα οφέλη στη Βραζιλία οφείλονται πάντως εν μέρει και στις προϋποθέσεις του προγράμματος Bolsa Família, όπως η απαίτηση να εμβολιάζονται τα παιδιά και να πηγαίνουν στο σχολείο.

Πηγή: www.in.gr