10 Ιανουαρίου 2025
Υγεία

Αρνητική στον μεταπνευμονοϊό η σύζυγος του 71χρονου – Προληπτικά μέτρα λαμβάνονται στο ΑΧΕΠΑ | in.gr

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει θέσει τις υγειονομικές αρχές της χώρας ο μεταπνευμονοϊός μετά τα δύο θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ένας άνδρας 71 ετών και η 60χρονη σύζυγός του νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τη γυναίκα να βγαίνει αρνητική στο τεστ που υπεβλήθη την Τετάρτη (08/01).

Ο 71χρονος, που αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, παρουσίασε έντονη δύσπνοια και κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγική του στην εντατική του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Η 60χρονη νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο ΑΧΕΠΑ που έχει λάβει αυστηρά προληπτικά μέτρα, με κυριότερο την πλήρη απαγόρευση επισκεπτηρίου σε όλους τους θαλάμους.

Καθησυχάζει ο ΕΟΔΥ

Νωρίτερα, την πρώτη επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο μεταπνευμονοϊός βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Κίνα, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν.

Ο συγκεκριμένος ιός κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ιδίως το χειμώνα και την άνοιξη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ωστόσο, ο συγκεκριμένος ιός κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ιδίως το χειμώνα και την άνοιξη και μάλιστα από το Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο του 2024, η κυκλοφορία του ήταν έντονη στην κοινότητα.

«Ο μεταπνευμονοϊός είναι γνωστός ιός από το 2001 και ως επί το πλείστον προκαλεί ήπια συμπτώματα: Βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και κόπωση, με περίοδο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες», είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

«Μας ανησυχούν 4 κατηγορίες. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και κυρίως αυτά που είναι μεταξύ 6 μηνών και 12 μηνών, οι άνθρωποι πάνω από 65- 70 οι άνθρωποι, αυτοί που έχουν επηρεασμένη άμυνα είτε από νοσήματα είτε από φάρμακα και τα χρόνια υποκείμενα σοβαρά νοσήματα καρδιαγγειακά και αναπνευστικές παθήσεις», δήλωσε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ο ιός ανιχνεύεται με έναν συνδυασμό νοσοκομειακών εξετάσεων, ωστόσο δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε αντιική θεραπεία. Η αντιμετώπιση, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γίνεται με υγρά, αντιπυρετικά και αποσυμφορητικά ρινικού βλεννογόνου.

Η νόσος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και προκαλεί το 10 με 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά.

Πηγή: www.in.gr