Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του νεφρού. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που αναπτύσσουν καρκίνο του νεφρού είναι 65.
Πιθανοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του αποτελούν το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η επαφή με χημικές ουσίες στην εργασία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το θετικό οικογενειακό ιστορικό.


Απόστολος & Γεώργιος Λαμπανάρης
Στα αρχικά στάδια, δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και η ανακάληψη του γίνεται συνήθως τύχαια σε απλή εξέταση με υπέρηχο. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει ο όγκος, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα, αδυναμία και καταβολή που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη αιτία. Η αξονική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση, αλλά και τη σταδιοποίηση της νόσου.
Η σύγχρονη θεραπεία του νεφροκυτταρικού καρκινώματος περιλαμβάνει την τμηματική εκτομή του όγκου ή την ολική εκτομή του νεφρού σε μεγάλους προχωρημένους όγκους.
Οι πιθανότητες ίασης μετά από τμηματική νεφρεκτομή είναι ίδιες με εκείνες μετά από ριζική νεφρεκτομή και πλησιάζουν το 100% σε περίπτωση που δεν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις.
Το πλεονέκτημα της τμηματικής νεφρεκτομής σε σχέση με την ριζική νεφρεκτομή, μετά από την οποία μπορει να εμφανιστεί νεφρική ανεπάρκεια, είναι η άριστη ποιότητα ζωής που προσφέρει, χωρίς ιδιαίτερους διαιτητικούς ή φυσικούς περιορισμούς.
Η ρομποτικά υποβοηθούμενη τμηματική νεφρεκτομή αποτελεί μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που σε σύγχρονά νοσηλευτικά ιδρύματα, έχει αναδειχθεί ως η προτιμώμενη μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου του νεφρού σε αρχικά στάδια. Η υπεροχή της συγκριτικά με τις παραδοσιακές ανοιχτές ή λαπαροσκοπικές τεχνικές βασίζεται σε παράγοντες, όπως η ακρίβεια, η ταχύτερη ανάρρωση και η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.
Η χρήση ρομποτικών συστημάτων προσφέρει βελτιωμένη οπτική απεικόνιση 3D υψηλής ανάλυσης και αυξημένη ευελιξία των εργαλείων, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εκτελούν λεπτομερείς και ακριβείς εκτομές με ελαχιστοποιημένο κίνδυνο βλάβης στους υγιείς ιστούς.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνική αυτή σε έμπειρα χέρια, παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά διατήρησης της νεφρικής λειτουργίας και χαμηλότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Επίσης, η ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών συνεπάγεται μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, η χρήση της ρομποτικά υποβοηθούμενης τμηματικής νεφρεκτομής αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, βελτιώνοντας τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Απόστολος & Γεωργιος Λαμπανάρης
Χειρουργοί Ουρολόγοι
Πιστοποιημένοι Χειρουργοί Ρομποτικής
Διευθυντές της Ά Ουρολογικής Κλινικής
Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
https://ourologos-thessaloniki.gr
Πηγή: www.in.gr