Συγκεκριμένα ο Nasdaq παρέμεινε στο… κόκκινο αλλά έκλεισε τελικά με μικρή πτώση ύψους 0,14% στις 17.299 μονάδες. Αντιθέτως, ένα ισχυρό αγοραστικό κύμα ώθησε τον Dow στο +1% και τις 42.001 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 βρέθηκε με κέρδη της τάξεως του 0,55% φτάνοντας τις 5.611 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,222% και του 2ετούς στο 3,895%.
Πάντως, παρά τις επιδόσεις αυτές και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν το μήνα και το τρίμηνο με ισχυρές απώλειες.
O S&P 500 είναι μειωμένος κατά 6,3% για το μήνα, που είναι και η χειρότερη επίδοση του από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν είχε χάσει 9,3% μέσα σε ένα μήνα. Ο Nasdaq συρρικνώθηκε κατά 8% μέσα στο Μάρτιο και ο Dow κατά 5%.
Στο «κόκκινο» είναι και οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, με τον S&P 500 να έχει χάσει πάνω από 5%, ο Dow περίπου 1,6% και ο Nasdaq να κρατά τα θλιβερά σκήπτρα με βουτιά της τάξεως του 11%, που αποτελεί και τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση του από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Οι πιέσεις στην αγορά έρχονται σε μια περίοδο έντονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις πιθανές επιπτώσεις από την εμπορική σύγκρουση που πυροδοτεί η Ουάσιγκτον.
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, που τα ομόλογα ανέβηκαν ενώ οι μετοχές έπεσαν μέσα σε ένα τρίμηνο. Το δολάριο, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής στις αγορές, δεν φαίνεται να λειτουργεί έτσι τελευταία. Το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2017.
Η ασάφεια από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τους δασμούς που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη έχει αναστατώσει τους επενδυτές, καθώς προσπαθούν να προετοιμαστούν απέναντι στον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αγορές αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση προκαλεί σύγχυση στη Wall Street, αναγκάζοντας τους traders να εγκαταλείπουν θέσεις, να ρευστοποιούν ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις υπέρ των πιο «ασφαλών» αμυντικών τομέων που ιστορικά τα πηγαίνουν καλά σε ύφεση ή και να αποχωρούν εντελώς από τις μετοχές.
Ο Τραμπ θα ανακοινώσει την Τετάρτη το σχέδιό του για «ανταποδοτικούς» δασμούς, σε εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του, η επικείμενη ανακοίνωση θα αφορά «δασμούς ανά χώρα», ωστόσο πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι επίσης «αποφασισμένος» να επιβάλει και δασμούς ανά τομέα σε μεταγενέστερο στάδιο, κάτι που σημαίνει πως η αβεβαιότητα θα παραταθεί κι άλλο.
«Οι δασμοί πιθανότατα θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη συζήτηση στις αγορές», εξήγησε ο Κρις Λάρκιν από την E*Trade της Morgan Stanley προσθέτοντας ωστόσο πως «το αν οι δασμοί θα είναι πιο ήπιοι ή πιο αυστηροί απ’ ό,τι αναμενόταν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη δυναμική των αγορών».
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η οικονομία μπορεί να βρεθεί σε τέλμα, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισέλθουν σε πραγματική ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζουν ότι η πιθανότητα μιας οικονομικής συρρίκνωσης έχει αυξηθεί.
Παράλληλα εύλογη ανησυχία υπάρχει για το μέτωπο του τιμών και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων λόγω των δασμών οδηγώντας τελικά στο εφιαλτικό σενάριο του στασιμοπληθωρισμού.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανησυχίας για τις επιπτώσεις των δασμών, ο Ντέιβιντ Κόστιν της Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τον δείκτη S&P 500, εκτιμώντας πλέον ότι θα κλείσει τη χρονιά κοντά στις 5.700 μονάδες, αντί για τις 6.200 που προέβλεπε προηγουμένως.
«Αν οι προοπτικές ανάπτυξης και η επενδυτική εμπιστοσύνη επιδεινωθούν περαιτέρω, οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχουμε προβλέψει», έγραψε ο Κόστιν στο σημείωμά του. «Συνεχίζουμε να συστήνουμε στους επενδυτές να παρακολουθούν για βελτίωση των προσδοκιών ανάπτυξης, για μεγαλύτερη ασυμμετρία στις αποτιμήσεις της αγοράς ή για υποτονική επενδυτική τοποθέτηση πριν επιχειρήσουν να “πιάσουν πάτο” στην αγορά».
Η ανησυχία των επενδυτών οδήγησε σε στροφή προς πιο ασφαλείς, αμυντικούς κλάδους, οι οποίοι βοήθησαν στην ανάσχεση των απωλειών. Ενδεικτικά τα παραδείγματα των ομίλων Coca-Cola και Walmart που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις αντιστάσεις που ανέπτυξε ο Dow.
Αντίθετα, οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Αν και το κύμα των αγοραστών, τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, ισορρόπησε τις πιέσεις ακόμη και στις Big Tech. Έτσι, ενδεικτικά βαριά ονόματα του κλάδου, όπως η Nvidia και η Tesla που έχαναν πάνω από 3% περιόρισαν την πτώση τους σχεδόν στο μισό.
Υπό πίεση βρέθηκε επίσης η Canada Goose μετά την υποβάθμιση της από την Barclays, αλλά και η Moderna μετά την είδηση της παραίτησης του ειδικού ρυθμιστή των εμβολίων, Πίτερ Μαρκς από τον FDA που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την αντιεμβολιαστική στρατηγική της νέας κυβέρνησης.
Στους κερδισμένους της ημέρας ξεχώρισε το συντηρητικό δίκτυο Newsmax, το οποίο στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του στο NYSE εκτοξεύτηκε έως και κατά 500%, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως αποτελεί έναν νέο ανταγωνιστή για τον φιλο-τραμπικό πολιτικό χώρο, όπου κυριαρχεί το το Fox.
Διαβάστε περισσότερα; οικονομικά νέα στο Newmoney.gr
Ειδήσεις σήμερα:
Καταστροφές σε Πάρο και Μύκονο, έρχεται «τρίγωνο καταιγίδων» τη νύχτα στο Αιγαίο – Πότε θα χτυπήσει την Αττική η κακοκαιρία
Politico: Η Λεπέν εκτός πολιτικής αρένας, ο Μπαρντελά μπροστά σε ιστορική πρόκληση
Το παρασκήνιο πίσω από το λουκέτο στο «Γιασεμί» – Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του ακινήτου στα σκαλάκια της Πλάκας
Πηγή: www.protothema.gr