Δείτε τη λίστα
Στην κορυφή των χρηματοδοτήσεων βρίσκονται τόσο ιδιωτικοί όσο και δημόσιοι φορείς. Η ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες έχει λάβει 290 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ χρηματοδοτήθηκε με 437 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ έλαβε 261 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ενεργειακών υποδομών, εστιάζοντας στη βιώσιμη ενέργεια, και η Ελληνικός Χρυσός έλαβε 200 εκατ. ευρώ για έργα εξόρυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης στη Χαλκιδική.
Σημαντική χρηματοδότηση έλαβαν, επίσης, η Sunlight Group με 59,6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας και η Lidl Ελλάς με 56,45 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της στον τομέα του λιανικού εμπορίου.
Από την πλευρά του δημόσιου τομέα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε τα περισσότερα χρήματα, συνολικά 1,82 δισ. ευρώ, για έργα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις περιβαλλοντικές αναπλάσεις. Ακολουθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 1,66 δισ. ευρώ, το οποίο προωθεί την ψηφιακή μετάβαση και την τεχνολογική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει λάβει 1,5 δισ. ευρώ για την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως οδικοί άξονες και σιδηροδρομικά έργα. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας χρηματοδοτήθηκε με 884,2 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβε 678,8 εκατ. ευρώ για δράσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Το Υπουργείο Πολιτισμού διαχειρίζεται 443,76 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Άλλες σημαντικές χρηματοδοτήσεις περιλαμβάνουν τις Autohellas και AVIS, που έχουν λάβει σημαντικά δάνεια για την ανανέωση των στόλων τους με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Αιολική Βερμίου έλαβε 182 εκατ. ευρώ, ενώ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η ΤΕΡΝΑ Fiber και η United Fiber χρηματοδοτήθηκαν με συνολικά 178 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στις «λευκές περιοχές» της χώρας.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει – ίσως και σήμερα- το πέμπτο αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης Το ποσό που θα αιτηθεί ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ προορίζονται για επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ για δάνεια. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τα αρχικά προγραμματισμένα 2,3 δισ. ευρώ για δάνεια, καθώς η μείωση συνδέεται με έναν αναθεωρημένο σχεδιασμό που στοχεύει σε ισορροπημένη κατανομή της χρηματοδότησης έως το τέλος του προγράμματος.
Το πέμπτο αίτημα περιλαμβάνει συνολικά 32 ορόσημα, περισσότερα από τα αρχικά 30 που είχαν προβλεφθεί.
Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- η υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου 2», το οποίο αφορά τη στέγαση νέων,
- η βελτίωση των διαδικασιών δημόσιων συμβάσεων,
- η επιτάχυνση επιστροφών ΦΠΑ,
- η δημιουργία σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και
- η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, που έχει πλέον καλύψει το 85% της επικράτειας
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελικό αίτημα πληρωμής της χώρας, που θα υποβληθεί τον Αύγουστο του 2026, θα είναι το μεγαλύτερο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων.
Ειδήσεις σήμερα:
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεν πρόκειται να δεχτούμε μνημόνιο Τουρκίας με Συρία – Ο Μίτσκοσκι πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες
Χωρίς ορκωμοσία η απόκτηση ιθαγένειας και του επωνύμου «Ντε Γκρες» για τα παιδιά του τέως βασιλιά
Έρχεται διπλή κακοκαιρία εξπρες: Ξεκινά με ισχυρές καταιγίδες και φέρνει «λευκά» Χριστούγεννα
Πηγή: www.protothema.gr